Päätinpä pitkästä aikaa harjoitella pullan leipomista. Se ei jostain syystä ole vahvimpia osa-alueitani vaikka leipomisesta sinänsä tykkäänkin.
Kaverin tarjosi kerran ihan tavallisia pikku pullia ja ne olivat mielestäni täydellisiä pullia (vaikka en kyllä ole mikään pulla ihminen noin yleensä!). Tietysti kysyin minkä ohjeen mukaan hän oli ne leiponut. Pirkka luomu vehnäjauho pussin kyljessä olevasta ohjeestahan ne.
Taannoin oli Hesarissakin (HS 4.10.2012) ohje täydellisen korvapuustin leipomiseen.
No ensimmäinen mokani tällä kertaa oli että multa löytyy kaapista vain kuivahiivaa kun tuorehiiva on parempaa pullan leivontaan, koska sen aromi on raikkaampaa ja kohottaa kuiva hiivaa paremmin - etenkin kotioloisa.
Enhän minä siitä lannistunut vaan aloin tekemään taikinaa. Toinen mokani tällä kertaa oli se ettei minulla ollutkaan kaapissa enää voita vaan vain margariinia. Tuon yllämainitsemani jutun mukaan sen pitää olla nimenomaan voita tuossa pullataikinassa. No nyt ainakin opin sitten sen että voi (minulla tällä kertaa margariini) kannattaa lisätä pehmeänä, ei sulana. Olomuoto vaikuttaa rakenteeseen.
Ja kumma kyllä taikina onnistui oikein hyvin ja pullat nousivat kauniisti. Voiteluvaiheessa kävi muutamalle pullalle hieman hullusti kun ne lätsähti ...mikähän syynä. Tein myös yhden pitkon aikaa säästääkseeni. Siitä tulikin kamalan suuri kohottaessa, oih. Liekkö kypsynyt uunissa. Kaunis siitä ei ainakaan tullut - tällä kertaa. Mutta makuhan se on tärkein jos ei tarvitse vieraille tarjoilla! Ja oikein hyviäkin pullista tuli.
Ohje on seuraava:
5 dl maitoa
50 g hiivaa
2 dl sokeria
1 1/2 tl suolaa
1 rkl hienonnettua kardemummaa
1 muna
15 dl vehnäjauhoja
150 g margariinia
Voiteluun munaa, koristeluun raesokeria.
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liota hiiva maitoon. Lisää sokeri, suola, kardemumma ja kanamuna. Sekoita joukkoon vähitellen vehnäjauhoja ja vaivaa taikina hyvin. Lisää pehmeä rasva ja alusta joukkoon loput vehnäjauhot. Alusta taikinaa niin kauan, että se irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Anna taikinan kohota leivinliinalla peitettynä lämpimässä paikassa n. 20 minuuttia. Leivo taikinasta pitkoja tai pikkupullia. Kohota pullat liinalla peitettynä hyvin. Voitele kohonneet pullat munalla ja koristele raesokerilla. Paista pitkoja 200 asteisen uunin alimmalla tasolla n. 20 minuuttia ja pikkupullia 225 asteisen uunin keskitasolla n. 10 minuuttia.
Kyllä kotona leivottu pulla on ihanaa kylmän maidon kera - tai sitten kahvin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti